Skip to main content
  • ‘Mobiel minibos’ geopend in hart van winkelcentrum Oosterwolde

    ‘Mobiel minibos’ geopend in hart van winkelcentrum Oosterwolde

    22 april 2024

Op 22 april, de dag van de aarde, openden kinderen van groep 4 van OBS De Toekan een ‘mobiel minibos’ in Oosterwolde. Dit deden ze samen met wethouder Jan van Weperen, op de kop van de Stationsstraat. Het minibos is een initiatief van Platform Winkelgebied Oosterwolde. Dit is een samenwerking tussen winkeliers, vastgoedeigenaren en gemeente Ooststellingwerf. Het thema ‘Groen en Groei’ staat centraal in het winkelhart van Oosterwolde. Oftewel een circulaire, duurzame en groene inrichting van het winkelhart. Dit draagt bij aan een optimale beleving.

Circulariteit en duurzaamheid

Het mobiele minibos bestaat uit tien bomen in verplaatsbare bakken. Hierdoor zijn de bomen ook voor specifieke evenementen in te zetten. Ze geven sfeer en werken verkoelend. Naast het vergroenen van het winkelgebied wil het Platform Winkelgebied Oosterwolde hiermee ook de circulariteit en duurzaamheid vergroten. De bomen worden na verloop van tijd ergens anders in de gemeente herplant, waardoor de circulaire cyclus wordt herhaald.

Meer groen in winkelgebied

Uit een klanttevredenheidsonderzoek onder bezoekers van Oosterwolde/Winkelhart en inwoners van Ooststellingwerf uit 2023 bleek ook de wens voor meer groen in het winkelgebied. De bomen zijn aangeschaft vanuit de Regiodeal van de Provincie Fryslân en een donatie van de Rabobank. Naast de financiering van dit mooie project, zijn er nog een aantal projecten ondersteund. Zoals de plaatsing van een fontein, i.s.m. bewonerscommissie BOON en de Oenema Groep. Daarnaast zijn rode beuken (één bij de brug en twee bij de NH Kerk) in het winkelgebied van Oosterwolde het gehele jaar elke avond aangelicht.

Groen en groei winkelhart

Gerke Jager, voorzitter van Platform Winkelgebied Oosterwolde, benadrukt het belang van samenwerking tussen winkeliers, vastgoedeigenaren en gemeente om dit project mede mogelijk te maken. „Samen werken en samen bijdragen aan een krachtig en prachtig Oosterwolde is cruciaal. Ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente hebben de handen ineengeslagen om van het winkelgebied Oosterwolde een plek te maken waar iedereen zich thuis voelt. Waar de leegstand is teruggedrongen van 20 naar 3 te huur staande panden als resultaat. Waar bezoekers langer verblijven én meer besteden”, vertelt Gerke Jager.

„Groen in het winkelhart van Oosterwolde biedt gewoon heel veel voordelen”,  vult Thomas Hof, voorzitter Vereniging van Vastgoedeigenaren Winkelgebied Oosterwolde, aan. „Denk aan het bevorderen van levensvreugde, bescherming tegen hittestress, verbetering van de gezondheid en vermindering van milieuvervuiling. Daarnaast stimuleert groen sociale verbindingen, wordt het koopgedrag positief beïnvloed en draagt het bij aan economische groei. Hierdoor wordt de aantrekkelijkheid van Winkelhart Oosterwolde vergroot!” Lokale ondernemer Hoveniersbedrijf Roffel heeft de bomen geplaatst. „Een mooie lokale samenwerking.”