Skip to main content
  • Gouden Turfsteker voor Sinterklaas

    Gouden Turfsteker voor Sinterklaas

    13 november 2021

Sinterklaas is altijd weer blij om in Oosterwolde te arriveren. Dit keer stond hem een extra warm welkom te wachten. Na afloop van de intocht kreeg de Sint de Gouden Turfsteker opgespeld door Oosterwolde Promotion.

Door de Sinterklaas Commissie Oosterwolde was hiervoor een aanvraag ingediend bij het bestuur van Oosterwolde Promotion. Deze goedheiligman is namelijk al een halve eeuw als vrijwilliger betrokken bij deze commissie.

Op 12-jarige leeftijd startte hij als pietje, waarna hij hoofdpiet werd. De laatste zestien jaar heeft hij de rol van Sinterklaas voor zijn rekening genomen. „Dat doe hij met ontzettend veel passie”, zo laat de Sinterklaas Commissie in de aanvraag weten. „Hij speelt niet voor Sinterklaas, hij wordt Sinterklaas. Hij pakt zijn rol serieus op en is maandenlang bezig om een echte Sinterklaas neer te zetten voor alle kinderen in Oosterwolde. Hij voert geen toneelstukje op, hij kruipt in de huid van Sinterklaas om vervolgens de kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen.”

Na de intocht werd Sinterklaas dit keer zelf in het zonnetje gezet. Speciaal hiervoor was de kerstman naar Oosterwolde afgereisd. Uit handen van kerstman kreeg Sinterklaas namens de gehele Sinterklaas Commissie een zeer speciaal cadeau uitgereikt: er is officieel een ster naar hem benoemd. Tevens kreeg Sint van zijn vriend de kerstman een schilderij cadeau, door hem persoonlijk gerealiseerd.

Uit handen van Henkjan van Zanten, voorzitter van Oosterwolde Promotion, kreeg Sinterklaas de Gouden Turfsteker overhandigd. „Vanwege zijn inzet, enorme passie, verbondenheid met het kinderfeest en zijn geboortedorp, zijn wij van mening dat hij de Gouden Turfsteker dubbel en dwars verdient”, aldus Van Zanten.

Sinterklaas was enorm vereerd. „Enorm bedankt. Ik heb het met liefde vijftig jaar gedaan en ga er de komende vijf jaar graag nog mee door. Ik ben ontzettend gelukkig met Oosterwolde en het is zo waardevol om te doen. Het is de magie van Sinterklaas, waarmee je voor iemand echt een verschil kunt maken. Daar doe ik het voor.”